Ilmalämpöpumppu säästää energiaa – tietyin ehdoin

Ilmalämpöpumppu on suosittu laite, joka voi parhaimmillaan säästää 30–50 prosenttia sähkölämmitteisen pientalon lämmitykseen tarvittavasta energiasta. Ilmalämpöpumppu ei yksinään riitä, vaan se täydentää päälämmitysjärjestelmää. Parhaiten se sopii pientaloihin, joissa on suora sähkölämmitys.

Auringon lämpöä ilmasta

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö ottaa talteen ulkoilmaan varastoitunutta auringon lämpöä. Lämpö siirretään kylmäaineen välityksellä sisäyksikköön, josta se vapautuu huoneilmaan. Ilmalämpöpumpun hyötysuhde on vuositasolla noin kaksi. Se tarkoittaa, että yksi kilowatti sähköä tuottaa keskimäärin kaksi kilowattia lämpöä. Hyötysuhde on olennaisesti parempi kuin sähkölämmityksessä, jossa suhde on yksi yhteen.

Jotta ilmalämpöpumpulla saavutetaan säästöjä, se pitää asentaa oikein ja sitä pitää käyttää oikein ja huoltaa säännöllisesti. Muutoin energialasku voi yllättäen kasvaa.

Kokonaisuus ratkaisee

Ilmalämpöpumpun asennukseen tarvitaan pätevä ammattilainen. Sisäyksikkö asennetaan niin, että sen puhaltama lämmin ilma leviää mahdollisimman esteettömästi asunnossa. Lisähyötyä saadaan, jos ilmavirta ulottuu levittämään varaavan takan tai muun tulipesän lämpöä.

Ulkoyksikkö asennetaan ulkoseinälle valmistajan määrittämään korkeuteen. Mahdolliset melu- ja ulkonäköhaitat on otettava sijainnissa huomioon. Lämmityskaudella ulkoyksikkö tuottaa kondenssivettä, jonka pitää päästä valumaan hallitusti pois.

Kun pumpun ja asennuksen ostaa samasta paikasta, ovat takuu- ja vastuuasiat yleensä selkeämpiä. Parhaassa tapauksessa asiantuntijan kanssa käydään läpi koko talon lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmä, jotta kokonaisuus toimii mielekkäästi ja energiatehokkaasti.

Lämmitä oikein, jäähdytä harkiten

Sähkölämmityksen automaattinen kytkentä asetetaan 2–4 astetta viileämmälle kuin ilmalämpöpumppu. Näin ilmalämpöpumppu tuottaa mahdollisimman suuren osan lämmöstä, ja sähkölämmitys menee päälle vain tarvittaessa. Lämmityskaudella pumppu saa käydä jatkuvasti lukuun ottamatta kovia pakkasia. Laitteesta riippuen alin kannattava käyttölämpötila on –15–20 astetta.

Ilmalämpöpumppua voi käyttää kesällä jäähdyttämiseen. Silloin laite siirtää lämpöä sisäilmasta ulos. Jäähdytys kuluttaa energiaa, joten sitä kannattaa käyttää harkitusti. Jäähdytykseen voi kulua jopa enemmän energiaa kuin talvella säästetään. Kesän jäähdytystarvetta voi vähentää verhoilla, sälekaihtimilla, markiiseilla ja myös hyvin suunnitelluilla istutuksilla.

Onko huollot tehty?

Kaikkien taloteknisten laitteiden tavoin ilmalämpöpumppu vaatii säännöllistä hoitoa ja huoltoa. Sisäyksikön karkeasuodattimet on puhdistettava ja vaihdettava valmistajan ohjeiden mukaan. Likaantuneet suodattimet lisäävät energiankulutusta ja voivat liata sisäilmaa ja aiheuttaa terveysriskejä.

 

Julkaistu 30.6.2016 klo 11.06, päivitetty 5.2.2016 klo 12.54